Markus van Alphen

Markus Franciscus van Alphen is op 27 juni 1960 geboren te Pretoria, Zuid-Afrika. Na zijn middelbareschoolopleiding is hij verhuisd naar Kaapstad, waar hij zijn diploma heeft behaald als Elektrotechnische- en Elektronische Ingenieur aan de University of Cape Town en twee jaar universitaire studie in Bedrijfskunde heeft voltooid. Hij heeft enkele jaren gewerkt als ingenieur en later als directeur van een raadgevende ingenieursbureau, waarna hij de overtocht naar Nederland heeft gemaakt om daar als software engineer aan de slag te gaan. Uiteindelijk is hij weer aan een studie begonnen, ditmaal om zijn diploma in de klinische psychologie te behalen aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Momenteel woont hij in Slovenië en werkt via Skype als therapeut voor individuen, stellen en gezinnen. Naast relatietherapie helpt hij mensen met verschillende individuele problemen, waaronder angst, verslavingsproblematiek, boulimia, burnout, schaamte en depressie.


Hij is tevens (hoofd)docent, trainer, curriculum- en materiaalontwikkelaar voor studenten (toegepaste) psychologie en counselling voor Hogeschool NTI te Leiden, het NCOI te Hilversum, Hogeschool NHA te Panningen en voor een opleiding tot GZ-psycholoog.

 

Als onderzoeker is hij als promovendus verbonden aan de Open Universiteit, waar hij onderzoek verricht op competentie-onderwijs bij psychologen in opleiding. Hij richt zich daar op een specifiek gebied, dat van de therapeutische relatie en empathie.

 

Als auteur schrijft hij (studie)boeken over de psychologie, zijn boek Psychosociale gespreksvoering - observatief luisteren in de hulpverlening is in 2015 verschenen en Inleiding in de counselling - hulpverlening bij functioneringsproblemen is in 2016 verschenen bij Boom Lemma.

 

Markus heeft brede interesses, die ook het fenomeen herstelgericht werken insluiten. Als herstelgericht werker wordt hij ingeroepen om bij incidenten en conflicten te faciliteren en leidt hij anderen ook op om de herstelgerichte aanpak toe te passen.


Specialismen: therapie, counseling, coaching, herstelgericht werken, training, conflictresolutie